Kwas foliowy to witamina z grupy B (B9). W naturze występuje w postaci folanów, które są jednak niezwykle wrażliwe na obróbkę termiczną. Dlatego produkty bogate w kwas foliowy najlepiej jeść surowe lub krótko gotowane. Kwas foliowy przyjmowany przed ciążą i w czasie jej trwania, może uchronić płód przed wadami wrodzonymi mózgu i kręgosłupa.
Lekarze zalecają aby każda kobieta w wieku rozrodczym przyjmowała profilaktycznie jedną tabletkę kwasu foliowego dziennie.Oczywiście należy to skonsultować z lekarzem, który poinformuje nas co jaki czas należy robić przerwy.
Naturalnym źródłem kwasu foliowego są:
- sok z pomarańczy
- drożdże piekarskie i piwne
- fasola, groch, soczewica, soja (zawiera od 150 - 250 mg w 100g produktu!)
- zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki
- szparagi, brukselka, brokuły, groszek
- rzepa, buraki
- ryż, jęczmień, pszenica i zarodki pszenicy
- wątróbka, żółtka jaj, sery (nie są jednak polecane w zdrowej diecie - zbyt kaloryczne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe)
- ryż brązowy
Chcesz poinformować o konkursie, akcji lub ciekawym wydarzeniu, które organizujesz? Wyślij link do konkursu wraz z opisem na adres redakcji redakcja(@)blogimam.pl :)
Dzień w klasztorze zmienia perspektywę
igomama, 27.03.2024
Żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i jajkiem
Ola1984, 26.03.2024
Ola1984, 25.03.2024
Ola1984, 23.03.2024
Pita z szarpaną wieprzowiną i surówką colesław
Ola1984, 22.03.2024
Biotechnologia: Innowacyjne Metody w Dziedzinie Leczenia i P...
Strefa Taty, 20.03.2024
„Hela sama” – seria, która kształtuje zdrowe nawyki żywienio...
mamprzepis.pl, 20.03.2024
Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Ola1984, 20.03.2024
Droga życia – Camino de Santiago
igomama, 19.03.2024
MalinowyExcelPL, 19.03.2024
Ola1984, 18.03.2024